IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията на червено след сигнали за още агресивни лихвени увеличения от Фед*

Постигането на инфлационната цел може да наложи икономическо свиване, предупреди централен банкер

17:47 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси започват търговската сесия в четвъртък с понижения, докато инвеститорите осмислят последните икономически данни и най-новите изказвания на централните банкери, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 0,69% от стойността си, падайки до 33 322,2 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 0,88% до 3923,8 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отстъпва с 0,78% до 11 096,16 пункта.

Щатските индекси започват сесията в четвъртък с понижения. Снимка: CNBC Щатските индекси започват сесията в четвъртък с понижения. Снимка: CNBC

По-рано в четвъртък управителят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че „федералната лихва все още не е в зона, която може да се счита за достатъчно ограничаваща (растежа)“. Коментарът му бе сигнал за пазарите, че регулаторът далеч не е приключил с покачването на лихвите, след като в последните месеци предприемаше ходове от по 75 базисни пункта.

„Промяната в позицията за паричната политика изглежда имаше само ограничен ефект върху наблюдаваната инфлация, но очакванията на пазарите предполагат, че може да има дезинфлация през 2023 г.“, каза още Булард.

„Наблюдавам толкова затегнат пазар на труда, че не знам как може да продължиш да забавяш това ниво на инфлацията, без да има известно реално забавяне, и може би ще имаме свиване на икономиката, за да достигнем (целта си)“, каза ръководителят на банката в Канзас Естер Джордж предходния ден.

По-рано стана ясно, че броят на първоначално подадените молби за помощи за безработни в САЩ е намалял неочаквано в седмицата до 12 ноември. В същото време продължаващите заявления отново са записали ръст - ако възходящото движение продължи, това би могло да е знак, че все повече хора остават без работа за по-дълго време.

Европейският сорт петрол Брент поевтинява с 1,22% до 91,73 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 2,1% до 83,84 долара за барел.

Цената на златото намалява с 0,75% до 1762,5 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,781%.

*Към 17:20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още